Varför klär man sig som Peaky Blinders?

Varför klär man sig som Peaky Blinders?

Det går inte att förneka att Peaky Blinders stil har påverkat modernt mode. Ända sedan den brittiska serien, som utspelar sig i efterkrigstidens Birmingham, sändes på TV, har fans runt om i världen fallit för karaktärernas unika vintagelook. Men varför är människor så fascinerade av just detta mode? Låt oss se varför Peaky Blinders stil har blivit så populär. Vill du redan köpa en Peaky Blinders outfit? Klicka sedan på länken och upptäck alla våra Peaky Blinders-outfits. 

Peaky Blinders: vilka var de?

Peaky Blinders var ett ökänt gatugäng som verkade i Birmingham, England från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet. Gänget var mest känt för sina våldsamma aktiviteter och för att dominera stadens spelscen. Medlemmarna, till stor del unga kriminella från under- och medelklassen, kändes igen på sina distinkta kläder. De bar till exempel skräddarsydda kostymer, ofta med fickur och jackor med knappar. De välbärgade medlemmarna bar sidenhalsdukar och stärkta kragar med slipsnålar i metall.

Varför klär man sig som Peaky Blinders?

Peaky Blinders tilltalande stil

Det är uppenbart att Peaky Blinders unika mode spelar en viktig roll för tv-seriens popularitet. Kostymerna, som är noggrant utvalda och autentiskt designade, ger en fascinerande bild av tiden efter första världskriget, en period som inte ofta skildras i media. De mörka färgerna och tunga tygerna återspeglar det dystra landskapet i Birmingham på den tiden. Men mer än så, kostymerna, skorna och accessoarerna som karaktärerna bär, såsom de ikoniska platta kepsarna, uttrycker också deras tuffa, rebelliska attityd.

Läs också: Vad är "Peaky Blinders stil"? Allt du behöver veta!

Ett sätt att uttrycka en viss attityd eller inställning 

Peaky Blinders-stilen är därför mer än bara en modetrend; det är ett sätt att uttrycka en viss attityd eller ett visst tankesätt. Människor som anammar Peaky Blinders-stilen identifierar sig ofta med karaktärernas motståndskraft, uppfinningsrikedom och självständighet. Genom att klä sig som en Peaky Blinder vill de också visa upp dessa egenskaper i sina egna liv. 

Hur klär man sig som en Peaky Blinder?

För att efterlikna Peaky Blinders stil krävs några specifika plagg och accessoarer. Börja med en tredelad kostym i vintagetweed eller rutigt mönster, tillsammans med en tung mörk rock i ull. Ett av de mest utmärkande inslagen i Peaky Blinders stil är penny-collar-skjortan, ett klassiskt plagg som är ett snyggt tillskott till alla outfits. När det gäller skor, välj snygga, robusta läderstövlar.

Och så har vi accessoarerna. En oumbärlig del av Peaky Blinders look är newsboy-kepsen, ett distinkt plagg som kompletterar din outfit. Andra accessoarer som fulländar looken är sidenhalsdukar, stärkta kragar och slipsnålar i metall.

Slutligen finns det frisyren. De flesta karaktärer i Peaky Blinders väljer en "disconnected undercut", där sidorna är kortklippta och håret är längre på toppen. För att svara på frågan: hur man klär sig som en Peaky Blinder, gjorde vi också en speciell video. Så se till att titta på den :). 

Inflytandet från familjen Shelby

En viktig aspekt som påverkade stilen i Peaky Blinders är modet hos den fiktiva familjen Shelby i TV-serien. Även om serien är baserad på det verkliga Peaky Blinders-gänget, hjälpte Shelby-familjens karaktärisering och särskilda modeval till att popularisera looken. Tommy Shelby, gängets ledare och även huvudperson, har trollbundit tittarna med sina tunga ullrockar i olika mörka nyanser från blått till grått och svart, i kombination med sina karakteristiska tweedkostymer. Hans stil speglar hans smarta och alltid kontrollerade uppträdande och visar att han sällan fattar fel beslut. Hans val av dämpade färger och preferens för robusta, hållbara tyger återspeglar den krassa verkligheten i hans livsmiljö och den hårda naturen i hans arbete.

Peaky Blinders stil i modern tid

Även om Peaky Blinders-stilen är starkt förankrad i 1920- och 1930-talens mode har den stått emot tidens tand och är fortfarande aktuell i dagens mode. Idag kan du se inslag av Peaky Blinders stil på gatorna, på modevisningar och i modetidningar. Tänk tweedjackor, läderstövlar, platta kepsar och till och med karaktärernas signaturfrisyrer. Dessa element kombineras ofta med moderna plagg för att skapa en look som är både tidlös och modern. Det är en stil som utstrålar både sofistikering och en touch av rebelliskhet, en kombination som tilltalar både män och kvinnor. Även om det verkliga Peaky Blinders-gänget kanske är bortglömt sedan länge, lever det verkligen vidare i dagens mode. 

Är du upphetsad och funderar på att beställa en Peaky Blinders-outfit? Läs då också följande blogg: Var kan man köpa en Peaky Blinders outfit billigt?

Köp din Peaky Blinders-outfit online på The Garrison

Vill du berika din garderob med den ikoniska stilen från Peaky Blinders? Då är The Garrison den perfekta onlinebutiken för dig. Vi har en omfattande kollektion av kläder och accessoarer som perfekt kompletterar familjen Shelbys signaturlook. Från tweedkostymer och tunga ullrockar till de karaktäristiska newsboykepsarna. Och glöm inte de eleganta fickur som kompletterar din outfit. Oavsett om du letar efter en komplett outfit eller bara några få delar för att ge din look en touch av Peaky Blinders, hittar du allt på The Garrison.