brollop the garrison

Hur mycket pengar ger man som gäst på ett bröllop?

När du går på bröllop vill du naturligtvis överraska brudparet med en passande gåva. Att ge pengar är ett populärt val eftersom det gör det möjligt för brudparet att köpa något till sig själva. Men hur mycket pengar är det lämpligt att ge? Det beror på flera faktorer, t.ex. din relation till brudparet, vilken typ av bröllop det är och din egen ekonomiska situation. I den här artikeln vill vi ge dig lite inspiration. 

Hur mycket ska man ge om man står brudparet nära?

På ett bröllop förväntas du i allmänhet spendera lite mer pengar än vid något annat tillfälle, till exempel en födelsedag eller en årsdag. En tumregel är att du kan tänka dig mellan 50 och 200 euro, beroende på hur nära du står brudparet. Är du bästa vännen eller bror/syster? Då rekommenderar vi att du ligger på den högre sidan (naturligtvis ska detta rymmas inom din egen ekonomiska situation). Vill du också veta hur mycket pengar du ska ge din son när han gifter sig? Då kan du också klicka på länken och läsa vår blogg. 

Vad händer om brudparet är mindre välkänt?

Är brudparet längre bort från dig och är de till exempel bekanta eller kollegor? Då kan du också ge ett mindre belopp. Belopp mellan 20 och 75 euro är vanliga. Poängen är att visa att du är glad över att vara en del av deras speciella dag, utan att känna dig tvingad att spendera mycket.

Ska jag ge mer om jag är dagsgäst?

Ja, att vara närvarande hela dagen - från ceremonin till kvällsfesten - återspeglar en närmare relation med brudparet. Daggäster ger ofta mellan 50 och 150 euro. Dessa belopp bidrar i viss mån till att täcka kostnaderna för din närvaro, t.ex. måltider och underhållning. På så sätt hjälper du brudparet att finansiera sin stora dag.

Originella sätt att ge pengar

Att ge pengar behöver inte vara tråkigt! Överväg kreativa alternativ som att vika pengar i origami, sätta upp ett pengaträd eller gömma pengar i en rolig gåva som en tavelram eller en liten skattkista. Det lilla extra gör din gåva extra personlig. 

Vill du nu veta mer om roliga presenter att ge bort som mamma? Läs då också vår blogg med titeln: Vad ger du som mamma din son när han gifter sig?

Vilken gåva ger man om man bara är med på mottagningen?

Om du bara är inbjuden till mottagningen är det vettigt att spendera mindre än om du deltar hela dagen. Ett belopp på cirka 30-50 euro är lämpligt. Det visar att du uppskattar att få vara en del av deras dag, även om det bara är för en kort stund. 

Att ge en gåva tillsammans med flera personer

Om du ska ge bort något tillsammans med en familjemedlem eller vän kan du överväga en gemensam gåva. Tillsammans kan ni tänka er ett belopp på mellan 75 och 200 euro, beroende på er relation till brudparet. Detta kan göra det möjligt för er båda att ge något större eller mer meningsfullt än om ni skulle ge var för sig. Ska du ge med fler än 2 personer? Då kan det också vara roligt att ge bort en stadsresa eller en minisemester i present. 

Kan jag skräddarsy min gåva utifrån bröllopskostnaden?

Det är tänkvärt att fundera på vad brudparet kommer att spendera på er närvaro. För ett bröllop på en lyxig plats med omfattande catering kan du ge lite mer. Men kom ihåg: det måste rymmas inom din budget. Gör det inte för galet. 

Vad händer om brudparet ber om pengar till smekmånaden?

Vissa par har idag en "smekmånadsfond" där du kan bidra till deras smekmånad. Istället för ett fast belopp kan du välja att bidra till en specifik upplevelse under resan, till exempel en middag med levande ljus eller ett snorklingsäventyr. På så sätt blir din gåva personlig och minnesvärd.

Ge vad du kan avvara

Viktigast av allt är att du ger vad du kan avvara. Låt dina känslor tala för detta. Bröllop är vackra tillfällen som kretsar kring kärlek och vänskap, inte ekonomiska förpliktelser. Låt ditt hjärta tala och se till att din gåva kommer från hjärtat. Det är vad allt handlar om i slutändan. 

Vill du vara med och betala för din bröllopskostym? Kolla in vår kollektion

Förutom att bestämma rätt belopp för en bröllopsgåva kan du också överväga att vara med och betala för en vacker bröllopskostym till brudgummen. På The Garrison erbjuder vi en omfattande kollektion av snygga bröllopskostymer som får vilken brudgum som helst att skina på sin stora dag. Oavsett om du väljer en klassisk eller en modern kostym, hos oss hittar du kvalitet och stil som gör bröllopet ännu vackrare. Bläddra i vår kollektion och upptäck hur du kan göra ett oförglömligt bidrag till brudens look.